30. toukokuuta 2019

Pari vinkkiä hyvään ja nopeaan välipalaan

Nälkä se yllättää meidät kaikki valitettavan usein. Miksi? Monesti syynä on suunnitelmallisuuden puute. Töissä on kiirettä ja kahvitunnille ei olla muistettu hommata mitään välipalaa. Lounaan ja päivällisen väliin jää silloin liian pitkä väli ja nälkä kasvaa suureksi. Kauppaan meno nälkäisenä on melkein "itsemurha", sillä mukaan tarttuu silloin kaikkea mikä ei todellakaan ole hyväksi sinulle. Nälkäisenä kaikki epäterveellinen ja nopea hiilihydraatti vetävät meitä puoleensa. Mikäli et mene töiden jälkeen nälkäisenä kauppaan, päivällistä valmistettaessa napostelu on seuraava sudenkuoppa. Monesti käy niin, että ruokaa valmistettaessa menee suuhun yhtä sun toista ja ruuan ollessa valmis, ollaan keretty syödä jo vaikka ja mitä.

Miten se on estettävissä? Hyvin suunniteltu välipala on ratkaisu moneen ongelmaan. Mitä hyötyä siitä välipalasta sitten on?

Välipala(n)...

  • antaa energiaa
  • pitää mielen virkeänä
  • auttaa pitämään verensokerin tasaisena
  • avulla nälkä ei pääse kasvamaan liian suureksi
  • syöminen vähentää huomattavasti napostelua
  • avulla jaksaminen helpottuu
  • tukee tasaista ruokailurytmiä
Kaikki yllämainittu hyöty ja vielä siihen voidaan lisätä, että se tukee painonhallintaa. No mitkä ovat hyviä välipaloja? Välipalahan on pienenpi ateriakokonaisuus kuin lounas tai päivällinen. Minä itse elän todella hektistä arkea ja aina on melkein kiire. Välipala on yksi asia mistä en luovu kuitenkaan missään vaiheessa. Olen helpottanut omaa arkeani seuraavilla kahdella nopealla, mutta hyvällä välipalalla. 

Ensimmäisenä on tietenkin smoothie. No nyt monet varmaan miettivät miten se nyt voi olla nopea. Teen aina pakkaseen valmiiksi vähintää 5 annosta. Kasaan siis pussiin hedelmät (banaania,päärynää,applesiinia), vihreät(lehtikaalia, pinaattia) ja hyvät rasvat(avokado). Sen jälkeen laitan pussin kiinni ja heitän pakkaseen. Aamulla töihin lähitessäni, otan pussin pakkasesta, laitan sen blenderiin, lisään proteiinin herajauheesta(vaniljamustikka), lorautan sekaan nesteen (vettä käytän itse) ja kone käyntiin. Smootihie pulloon ja menoksi. Kaikessa menee aikaa 5 minuuttia.

Toinen nopea ja vaivaton välipala on rahka, marjoilla sekä pähkinöillä. Monesti kyllä korvaan rahkan ihanalla uudella suosikillani Islannin 3% jogurtilla. Puolet purkista astiaan, sekaan marjoja ja banaani. Hyvää, nopeaa ja pitää nälkää. Nyt tietenkin mietitte, että mitäs sitten jos ei ole jääkaappia mihin eväät saa. Smoothie pysyy kylmänä todella pitkään, koska aineet olevat valmiiksi jäässä. Jogurtti on tietenkin haastavampi, mutta minä olen pitänyt sitäkin jonkun aikaa mukanani ilman jääkappia, eikä sille ole kuinkaan käynyt. Mutta kamalilla kesähelteillä tai pitkäksi aikaa ilman jääkaappia en sitä kuitenkaan suosittele.

Proteiinipautkat ovat myös hyviä, mutta niistä ja niiden laadusta sitten vähän tuonnempana. 

Nyt ihanaa viikkoa just sulle ja muista huolehtia välipaloista!

XxX Sanna 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti