12. elokuuta 2022

Arkea helpottavat rutiinit.

 Vihdoin se kauan odotettu arki alkoi ja koulut siinä samalla. Allekirjoittanut joutui oikein istumaan alas ja miettimään, miten ihmeessä se lomamoodi saadaan kääntymään taas toimivaksi arjeksi. Meillä on nyt talossa kaksi yläastetta käyvää teinityttöä ja kaksi yrittäjää. Siinä on baletti pyöritettäväksi, joka onnistuessaan on loistava ja epäonnistuttua ihan katastrofi. 

Minulle on tärkeää, että arki soljuu eikä siinä ole liikaa liikkuvia osia, tai mahdollisia sudenkuoppia. Sen takia meillä on tietyt säännöt. Säännöt, jotka kuuluvat kaikille sillä hetkellä kotona oleville. Meidän perheen pahin sudenkuoppa on ehdottomasti illat, jotka karkaa aina luvattoman myöhäisiksi. Ja senhän tietää jokainen, mitä se meinaa seuraavalle aamulle. Aamut ovat täynnä liian vähän nukkuneita ihmisiä ja suunnatonta kiukkua ja kiirettä.

Sen takia me keksittiin arki-iltoihin klo. 21.00 sääntö. Tämä sääntö tarkoittaa seuraavanlaisia toimenpiteitä. Iltapala ja iltapesut tulee olla suoritettu. Me tykätään saunoa paljon ja ollaankin sovittu, että sauna on joka ilta klo.20.00 valmiina. Ihanne olisi, että myös iltapalat olisi syöty ennen sitä. Kello yhdeksän aikaan televisio laitetaan kiinni ja jokainen tuo puhelimensa sille sovittuun paikkaan. Sen jälkeen alkaa valmistautuminen yöpuulle ja viimeistään klo. 22.00 meidän talo hiljenee ja nukkumatti saa tulla. 

Tämä iltojen rutiini varmistaa sen, että jokainen saa tarvitsemansa yöunen ja seuraava aamu on kaikille helpompi. Olen aina ollut sitä mieltä, että kunnon yöunet ovat avain toimivaan arkeen. Väsyneinä kaikkia kiukuttaa, asioita unohtuu, vahinkoja sattuu ja mikä on kauheinta oppiminen kärsii. Haluan taata perheelleni mahdollisimman hyvän arjen ja koulun sekä töiden sujuvuuden kannalta. 

kun yhdessä sovittiin tämä illan sääntö, siitä ei tullut mitään suuria väitöksiä. Myös avoin ja rehellinen keskustelu ja ennenkaikkea asioiden selittäminen on tärkeää, varsinkin teineille,  jotka mielellään nukkuisivat puhelimet käsissään. Enkä kiellä etteikö se tee itsellekkin hyvää luopua siitä jo siihen aikaan illasta. On ihana päästä iltaisin ajoissa nukkumaan, vaikka joskus väkisinkin tulee muutoksia ja aikataulut pettää. Mutta tässä pätee ihan sama sääntö kuin muissakin muutoksissa. Muutamat lipsahdukset eivät kaada koko venettä, vaan kokonaisuus ratkaisee. Kokeile ihmeessä, jos sun illat tarvitse jonkinlaista rutiinia.

XxX Sanna 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti