7. joulukuuta 2022

Joulusuklaat lokakuussa kaupoissa, miksi??

 Tänä päivänä tuntuu, että joulu alkaa jo lokakuussa. Kauppojen hyllyihin alkaa ilmestyä jos jonkinlaisia konvehti rasioita ja muita joulu karkkeja. Miksi ihmeessä ne pitää tulla joka vuosi aikaisemmin ja aikaisemmin? Minä en oikeastaan syö itse paljoakaan joulu suklaita, mutta monille se saattaa olla suurikin kiusaus.

Ja hei meillä kyllä muille perheenjäsenille ne tahtoo maistua minunkin edestä. Isäntä varsinkin on ihan tunnoton kaiken karkin ja varsinkin Juulia konvehtien edessä. Toki minäkin niitä kulkiessani napsin jos niitä vaan esillä on. Olen kuitenkin työni kautta useasti törmännyt haittoihin joita suuret esillä olevat karkki määrät saavat aikaan. 

Tulee usein niitä kertomuksia, että ostin tuon yhden rasian ja kohta huomataan, että tyhjiä rasioita on jo useita. Ja vauhti vaan kiihtyy joulua kohden, koska ajatellaan, että nythän on joulu ja kyllä jouluna saa syödä. Ja saakin, mutta ahmimalla ei kannata kuitenkaan edetä. Miksi se onkin niin, että jouluna ja juhannuksena "saa" tai oikeastaan "pitää" syödä ihan älyttömiä määriä? Mainostus, tuotteiden esillepano sekä niiden laaja valikoima mahdollistavat niiden ostamisen jo hyvin paljon ennen joulua. Usein myös tiukat painonpudotus talkoot sekä herkku lakot kesän jäljiltä laukaisevat ylensyönnin mitä lähemmäksi joulua menemme. Kieltäminen on kyllä todella huono asia varsinkin, jos herkuttelu on ollut liiallista.

On sääli, että joulusta on tehty kaupallinen juhla, koska kyllähän se on kaikkea muuta. Minulla on herkku päivä, joka sellaisena päivänä, kun oikeasti haluan syödä niitä. Enkä todellakaan tee sitä jokaisena päivänä, koska se ei ole minulle kiellettyä. Olemme puhuneet tästä asiasta paljon myös kotona, koska en voi leijua sillä, että minun perheeni osaisi syödä jotenkin terveellisesti. Ei todellakaan, nämä minun lempi-ihmiset ovat oikeita herkkusuita. Mutta perustelujen kautta olen saanut tähän vähän otetta.

Meillä ei koskaan syödä nälkään herkkuja, vaan aina jotakin oikeaa ruokaa ja sen jälkeen jos vielä herkku hammasta kolottaa saa herkkuja. Toinen asia mistä olemme paljon puhuneet on herkkujen määrä. Aina ei ole pakko syödä kaikkia kerralla vaan niitä voi totisesti laittaa odottamaan seuraavaakin kertaa. Minusta olemme päässeet tässä asiassa eteenpäin ja ennenkaikkea varsinkin tytöt ovat oppineet suhtautumaan herkutteluun terveellä tavalla.

Minun vinkkini siis on, että pidä herkut mukana elämässäsi oli sitten joulu tai juhannus. Keskity enemmin niiden laatuun ja määrään kuin siihen, että et saisi niitä nauttia ollenkaan. Toinen hyvä vinkki on, että nauti herkkuja vain silloin, kun niitä tekee oikeasti mieli ja vaan sen verran, että ne maistuvat kokoajan hyvältä. Ja muista ettei maailma kaadu siihen, vaikka jouluna päivänä tai kahtena nautit niitä vähän normaalia enemmän. Elämä ei saa olla liian tiukkaa, mutta terveyden kustannuksella ei kannata herkutella.

Nautitaan joulusta oikein ja hyvillä mielin.


XxX Sanna

Kuvat: Saija Heinämäki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti