1. lokakuuta 2019

Ajaako kiire ihmiset syömään huonosti?


Viime viikko oli minulle aivan jäätävän kiireinen, en oikein kerennyt olla kotona ja töissäkin tuntui, että olen aina askeleen jäljessä. Kiireessä meillä eletään pakkaseen valmiiksi tehdyillä ruuilla, sillä minun sieluuni ei mahdu se, että söisimme minun kiireeni takia huonosti. Monella minun asiakkaallanikin kiire näyttelee suurinta roolia perusarjessa ja silloin eineksistä ja noutoruuasta tulee monelle helpotus arjen ruokailuihin. Nyt taas heti ammutaan alas ne ajatukset, että onko se jotenkin väärin, ei se ei ole, mutta pidemmän päälle siitä tulee kallista ja ei todellakaan niin terveellistä. Tietenkin riippuen siitä, mitä kaupasta tai ravintolasta lautaselleen valitsee.

Minulla on teille nyt muutama hyvä vinkki antaa, miten sen kiireisen arjen keskellä pystyy näppärästi syömään hyvin ja vielä omatekemää ruokaakin. Avainsanana tähän löytyy pakastin, kaikkien kiireisten perheenäitien ja isien pelastus. Sunnuntai on minulla yleensä päivä jolloin ei tehdä yhtään mitään erikoista. Ja silloin jos tiedän seuraavan viikkoni olevan kaaos, teen viikon ruuat pakkaseen valmiiksi. Näppärää ja tehokasta. Poistaa myös todella hyvin stressiä ja huonommuuden tunnetta, kun tietää edes yhden asian olevan hanskassa seuraavaa viikkoa ajatellen.

No mitä minä sinne pakkaseen sitten yleensä taion? Ne on aina laatikoita ja keittoja. Meillä ehdotottomia suosikkeja on hernekeitto, makkarakeitto, makaronilaatikko ja kaalilaatikko. Aloitan ruokasunnuntait yleensä niin, että ensimmäisenä hellalle lähtee hernekeitto, koska se vie aina eniten aikaa. Kun se kiehuu, niin teen samalla makaronilaatikon uuniin. Sen siellä kypsyessä pilkon kaalit jo valmiiksi ja kasaan kaalilaatikkoa odottamaan uuniin pääsyä.  Laatikoiden paistuessa ja hernerokan kiehuessa teen vielä makkarakeiton siinä muiden valmistumista odotellessa. Näin syksyllä kun riisipuuro maistuu meillä kaikille niin keitän yleensä vielä iltaruuaksi sitä, josta jää sitten maanantaiaamuksi vielä aamupala kaikille.Kun ruuat ovat jäähtyneet niin laitan ne pakkaseen. Jostakin, yleensä makkarakeitosta jätän ruuan maanantaille. Sitten vaan otan aina aamulla sulamaan jotain tekemääni ruokaa, niin meillä on päivällinen aina valmiina. Väitän, että selviän halvemmalla kun teen ruuat näin, verrattuna siihen, että hakisin ne eineksinä kaupasta. Ihmiset ovat nykyään jotenkin taantuneet valitettavasti ruuanlaitossa ja valitettavan moni sanoo, ettei osaa edes tehdä itse ruokaa. Opettelu on hauskaa ja samallahan siitä voi tehdä koko perheen jutun, jokainen voi osallistua ruokatalkoisiin. Eikä siinä edes mene koko päivää, vaikka niin voisikin ajatella. Suosittelen kokeilemaan, meillä ainakin ruuat syödään hyvillä mielin, vaikka ne onkin olleet pakkasessa.

Kiteytettynä meidän viimeviikon ruokalista: ma; makkarakeitto, ti: makaronilaatikko, ke; hernekeitto, sitä syötiin myös torstaina ja pe; kaalilaatikko. Tytöt söivät lounaat koulussa, välipalat olivat sitten leipää ja jogurttia ja iltapalat olinkin jo tekemässä. Isännällä oli päivällä aina edellisen päivän ruokaa eväänä ja minäkin söin loput rippeet. Lauantaina tein sitten jo kastiketta ja perunoita.

Todella kätevää suosittelen ehdottomasti kokeilemaan. Ihanaa viikkoa teille kaikille, toivotaan, että kiire pikkaisen helpottaa ja kerkeän taas panostamaan myös tähän kirjoittamiseen.

XxX Sanna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti