8. kesäkuuta 2020

Napostelu on monen arkkivihollinen

Monesti huomaan ihmisten napostelevan, jopa itseltään hieman salaa. Puhutaan usein, että minä syön todella vähän ja terveellisesti ja silti paino hiipii vaan pikkuhiljaa ylöspäin. Meillä oli viikonloppuna todella intensiivinen taimienistutusprojekti ja huomasin napostelun tulevan kuvaan heti, kun ruokailut menivät vähän miten sattuu.Niinkuin monet varmasti tietävät, minä jos kuka olen todella tarkka omista syömisistäni ja harvoin lähden mihinkään ilman kunnollisia eväitä. En lähtenyt nytkään, mutta into istuttamiseen oli niin suuri, etten malttanut pitää kunnollisia ruokataukoja ja se näkyi heti naposteluna. Meillä oli autossa karkkia ja sitähän meni sitten oikein urakalla. Kun päivällä kävimme syömässä, niin ruokaakin pystyi syömään kuin hevonen ja kaikki mahdollinen nopea hiilihydraatti upposi aina tilaisuuden tullen. Siinä ei sinänsä ollut mitään pahaa, mutta tajusin miten nopeasti napostelu lähtee käsistä.

Tähän siis vaikuttaa aivan 100% ruokarytmi ja oikeanlainen syöminen. Toki on myös olemassa tapanapostelijat, mutta siitäkin voi opetella pois. Se olo, mikä tulee huonosta syömisestä, on jotakin ihan hirveää. Väsyttää, on nuutunut ja ennenkaikkea pöhöttynyt. Tuntuu, että se sokeri tulee ihosta läpi. Nyt on muistettava myös se, että jos olet tottunut tähän olotilaan, niin sehän ei tunnu siltä. Mutta mietipäs, jos söisit kunnolliset ruuat ja jättäisit napostelut pois, miten hyvä olo sinulla sitten olisikaan?Minulla on asiakas, joka on taistellut pitkään herkuttelun ja napostelun kanssa. Nyt, kun lisäsimme ruokaa ja teimme niin sanotut herkkupäivät. Saimme tällä keinoin napostelun minimiin ja asiakkaan olo muuttui viikoissa jo paremmaksi. Oli hienoa huomata, kuinka onnellinen hän muutoksesta oli. Ja kun viikkoon tuli päivä jolloin napostelua taas ilmeni, hän huomasi olonsa heti turpeammaksi. Kun sen muutoksen huomaa, niin silloin siitä on mahdollisuus päästä eteenpäin. Kuten omastakin olostani huomasin, niin napostelulla siirretään sitä oikeaa nälkään tai korvataan kunnon ruoka ja silloinhan ollaan jo menossa pieleen.

Monesti ihmiset saattavat napostella päivän aikaan ison pussillisen karkkia tai sipsiä muiden ruokien lisäksi. Tämä saattaa nostaa päivän energiatasoja huomattavasti ja huomaamatta. Ja tässä piileekin se monen sudenkuoppa painonnousuun, varsinkin jos liikuntaa ei päivään sisälly. Jos mietitään nopeasti vielä päivän energioita, niin keskiverto naisen päivän suositus on n. 2000 kcal. Ja jos se syödään oikeana puhtaana ruokana niin sitä on runsaasti. Päivän aikaan saa syödä useasti ja monipuolisesti. Nälkä ei vaivaa ja energiat riittää. Mutta jos autolla ajellessasi syötkin vaikka suklaalevyn niin siinä tulee jo yli puolet päivän energian saannista. Miettimisen arvoinen juttu.

Hyvin suunniteltu ruoka ja ennenkaikkea sen syöminen takaa sinulle hyvän olon ja kunnolliset energiat päivään. On mukavampi voida hyvin ja olla virkeä, kuin huonosti ja olla väsynyt. Haastankin teidät kaikki lukijani olemaan viikon napostelematta, jos sinulla on siihen taipumusta. Seuraa omaa oloasi ja mieti miltä se tuntuu.Ihanaa viikkoa!

XxX Sanna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti