19. elokuuta 2019

Kaikki osaa laihduttaa, mutta mitä sen jälkeen?


Olen törmännyt viime viikkojen aikaan useaan otteeseen siihen, että mitäs sitten kun se 8 viikon tai puolen vuoden laihdutusurakka on ohi? Jokainen pystyy noudattamaan ohjeita tietyn aikaa ja laihtumaan. Mutta entäs miten se paino saadaan pysymään pois? Jojolaihduttaminen on valitettavan yleistä. Kuulen monesti miten monta erilaista dieettiä on läpikäyty ja miten usein se paino on tullut takaisin vuoden aikana, kun ns. kuuri on loppunut.

Miksi näin sitten käy? Yleensä syynä on kiire ja liian suuret muutokset. Ei anneta aikaa itselle oppia uusia tapoja, kokea niitä alamäkiä ja nousta sieltä uudestaan ylös. Kielletään kaikki normaali ja ollaan usein liian niukoilla ja yksipuolisilla ruokavalioilla. Halutaan monesti saada mahdollisimman nopeasti tuloksia ja unohdetaan se lähtökohta josta lähdetään liikkeelle.

Jos olet laihduttanut useita kertoja, palannut aina kuitenkin lähtöpisteeseen niin silloinhan ei olla opittu mitään. Jos olet kärsinyt ylipainosta lähes koko aikuisikäsi, niin voitko laihtua silloin pysyvästi muuutamassa kuukaudessa? Voitko oppia kaikki ne uudet jutut niin nopeasti ja päästä eroon pitkään jatkuneesta väärin syömisestä? Minusta et, koska ihmiset ovat vain kuitenkin ihmisiä. Olen aina verrannut elämäntapamuutosta uuden kielen opetteluun. Minä en ainakaan oppisi sitä muutamasssa kuukaudessa täydellisesti, vaan joutuisin opiskelemaan sitä pitkään ja käyttämään taitojani useasti, jotta voisin olla varma, että olen onnistunut.

Minä olen näin ammattini puolesta todella huolissani ihmisten hyvinvoinnista, jojolaihduttamisesta ja fyysisen kunnon huonoudesta. Elimistölle on todella rankkaa käydä läpi rajuja dieettejä, sitten taas palata entiseen tai kenties korkeampaankin painoon. Meidän elimistön toiminta häiriintyyy, aineenvaihdunta menee sekaisin, hormonitoiminta häiriintyy, nälän- ja kylläisyyden tunteet vääristyvät. Ja aina uudelleen sen kropan saaminen täydelliseen toimintaan on haastavampaa.

Muistakaa aina se, että laihtuminen tapahtuu suun yläpuolisella alueella eikä suinkaan sen alapuolella. Psyykkinen valmentaminen on ihan tärkeää jopa tärkeäpääkin kuin ruokavalioiden ja liikuntatottumusten muuttaminen. Sinun on opittava, miksi joitakin asioita tehdään tietyllä lailla, niin silloin onnistuminen on paljon todennäköisempää, kuin pelkäkää paperista ruokavalion noudattamisella.

Kun laihdutusprojekti on ohi, niin sitten alkaakin se vaikein osuus, miten sen painon saa pysymään pois? Miten olla palaamatta sinne vanhaan? No minusta jos asiat tehdään oikein niin takaisin ei ole paluuta. Olet silloin jo oppinut miten juuri sinun kannattaa elää, jotta voit hyvin. Mutta se vaatii aikaa ja opiskelua, on tehtävä matka itseensä. Anna itsellesi aikaa, älä vaadi liikoja ja suo välillä mahdollisuus laiskotteluun ja herkutteluun, niin elämäntapamuutoksesta tulee paljon mielekkäämpää ja onnistumisprosentti on suuri. Muista, että sinulla on vain yksi elämä, älä käytä sitä laihduttamiseen vaan elämiseen ja siitä nauttimiseen. Ja muist,a aina on saatavilla apua, eikä kenenkään tarvitse olla tai selvitä yksin.

Ihanaa viikkoa!

XxX Sanna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti