6. helmikuuta 2023

Ruuan punnitseminen paha vai hyvä?

Minä syön aika usein ruokani niin, että punnitsen sen. Ja teen sen vain ja ainoastaan tiedostaakseni, että syön varmasti tarpeeksi kulutukseeni nähden. Syy tähän kirjoitukseen tulee ennakkoluuloista, koska niitä ruuan punnitseminen todellakin aiheuttaa. Ja väittäisin, että suurin osa liittyy jotenkin diettaamiseen. Usein se onkin niin, mutta ei kannata tuomita ennen kuin tietää syyn ihmisen käyttäytymiseen.

Liian usein vähän syöminen on se ongelma johon sorrutaan, kun aloitetaan elämäntapa muutosta. Varsinkin keski-iässä olevat naiset tekevät sitä, jos paino ei heti tipu heidän haluamallaan tavalla. Otetaanpas nyt kuvitteellisesti, vaikka Ritva. Ritva on aloittanut laihduttamisen ja hommannut itselleen, vaikka verkko valmennuksen. Valmennuksessa on valmis ruokavalio ja Ritva aloittaa noudattamaan sitä. Hetken paino tippuu hyvinkin nopeasti, mutta sitten se tyssää. Ritva on ymmällään, koska tekee juuri niinkuin on käsketty. Hän päättää vähentää vielä vähän ruokaa. Yleensä aina alku on tehokas ja motivaatio on  huipussaan. Kun painon putoaminen tyssää, niin halutaan kiristää tahtia ja siinä mennään metsään. Aika harva malttaa aloittaa dieetit tarpeeksi korkeilla kaloreilla ja antaa keholle aikaa oppia uuteen ruoka rytmiin.

Jos aloitetaan liian pienillä ja siitä vielä vähennetään niin ollaan heti kaulaa myöten pississä, koska olen aika varma, että sitä ei jakseta todellakaan kauaa. Ihminen ei jaksa pitkään liian vajaalla kalorimäärällä ja periksi antaminen tapahtuu usein aikaisemmin kuin uskotaan. Nälkä vaikuttaa ihan kaikkeen energiaan, uniin ja mielialaan. Ja jos kaikki vastustaa niin silloin yleensä syödään ja kaikkea sellaista mikä ei ole meille niin hyväksi. Eli aina kannattaa selvittää ensin oma kulutus ja sitten miettiä miten lähteä korjaamaan tilannetta. Oletko koskaan ajatellut miten paljon ylimääräistä kaloria tulee napsimisesta? Karkki silloin toinen tällöin, kahvin kanssa pullaa ja autossa suklaata. Jano juomaksi limsaa veden sijasta. Nämä pois jättämällä ja korvaamalla oikealla ruualla tapahtuu jo paljon, ainakin keho tykkää enemmän.

Missään nimessä en voi kehua itseäni, että olisin tässä malliesimerkki, mutta onneksi ei ole tarpeenkaan. Minäkin olen monesti lähtenyt liikkeelle liian pienillä kaloreilla ja astunut samaan kuoppaan kuin muutkin. Olen oppinut vuosien varrella paljon ja syönyt pitkään ilman minkäänlaisia rajoituksia tai ajatusta koko hommasta. Kesällä huomasin, että olen menossa metsään ja kunnolla. En kuitenkaan vieläkään tehnyt asialle mitään jatkoin vaan samaa rataa. Ennen joulua heräsin omaan pahaan oloon en voinut enää hyvin, jotain oli tehtävä. 

Niinpä pidin ruoka päiväkirjaa hetken ja tajusin kuinka paljon söin kaikkea muuta kuin järkevää. Suklaa päällysteisiä kaurakeksejä meni aivan järkyttävän monta päivässä. Se teki olostani tunkkaisen ja vaikutti ihan kaikkeen. En nukkunut kunnolla, kokoajan väsytti ja olin kireä kuin viulun kieli. Päätin, että nyt piisaa. Menin sydan.fi sivulle ja siellä energian laskuriin. Laskin oman energian kulutukseni ja tein sen mukaan parannuksia omaan ruokavaliooni. Korvasin kaiken huonon hyvillä ruoka-aineilla ja pian huomasin voivani paljon paremmin. Olin energinen, nukuin hyvin eikä minua enää edes ottaa hermoon. Ja kaiken tämän takana oli keittiövaaka, kierrätin ja kierrätän vieläkin ruokani sen kautta. Teen sen vaan ihan sen takia, että tiedän varmasti saavani tarpeeksi energiaa päivääni. Syömme kaikki samaa ruokaa, joten punnitsen aina valmiit ruuat. 

Kevättä kohti mennessä saatan nipistää päiväni kalomäärästä 200-300 pois jolloin saan myös rasvani palamaan, mutta jaksan kuitenkin treenata ja pyörittää arkeni. Tärkeintä kaikessa on luottaa omaan prosessiin ja antaa keholle aikaa omaksua uusia juttuja. Harva oppii, vaikka täydellisen Kiinan kielen kuukaudessa, niin miksi kehon pitäisi oppia uusiin ärsykkeisiin nopeasti? Ei tarvitsekkaan, maltti on valttia tässäkin asiassa. Meidän on opittava tulkitsemaan omaa kehoamme, hyväksymään se sellaisena kuin se milloinkin on. Vain sen kautta voimme muuttaa sitä haluamaamme suuntaan. 

Jos et tiedä omaa kulutustasi se on helppo laskea, vaikka sydan.fi sivulla. Se antaa sinulle suunnan mitä kohti kulkea, tavoitteesi määrittää sitten ajan ja muutokset mitä siihen on tehtävä. Suosittelen kokeilemaan, sillä syöminen on kivaa ja kunnolla syöminen auttaa siinä toisessa kivassa hommassa meinaan nukkumisessa. Testaa ja ylläty. 

Ihanaa viikkoa kaikille.

XxX Sanna 

Kuvat Saija Heinämäki  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti