8. helmikuuta 2023

Hyötyliikunnan helppous maalla vai kaupungissa?

 Olen tietyllä tavalla kateellinen heille jotka asuvat kaupungissa, vain ja ainoastaan palveluiden takia. Joskus mietin miten siistiä olisi laittaa reppu selkään ja kävellä kauppaan tai töihin. Toki voisin tehdä sen täälläkin, mutta matkaa tulisi 8 kilometriä sivu eli siihen olisi ainakin varattava aikaa. Syy siihen miksi siitä tykkäisin on selvä HYÖTYLIIKUNTA ja toki myös polttoaineen hinta🤣

Jos ajattelen ihan puhtaasti terveyden kannalta, niin hyötyliikunta on valitettavasti katoava tapa liian monen ihmisen arjessa. Mummoni on 98 vuotias ja todella hyvässä kunnossa ja väitän yhden syyn olevan fyysinen työ jota hän pienestä pitäen on tehnyt ja kävellen tai pyörällä siirtynyt paikasta toiseen. Ennen vanhaan myös kodin työt olivat varmasti fyysisempiä, kuin nyt. Mutta niin tai näin hänellä on erittäin hyvä fyysinen kunto ja se on saavutettu arjessa tulleen liikunnan avulla. Tänä päivänä kaikki on paljon helpompaa kuin vuosikymmeniä sitten, enkä todellakaan edes yritä väittää, että itse tekisin fyysistä työtä jos ei ole pakko. Maailma on muuttunut ja ihmiset sen mukana. 

Hyötyliikuntaa kannattaisi kuitenkin yrittää sisällyttää edes jollakin tavalla sinne omaan arkeensa. työmatkat kävellen edes osittain on jo hyvä alku. Portaat hissin sijaan tai kauppaan jalkaisin ovat kaikki pieniä terveys tekoja juuri sinulle itselle. Aina ei tarvitse tehdä paljon ja kovaa se ei ole edes suotavaa. Välillä kovaa, mutta arkiliikunta on myös meille tärkeää. Ei ole ollenkaan väärin tavoitella 10 000 askelta päivässä tai edes joinakin päivinä viikossa.

Minä joudun varsinkin talvisin tekemään kauppa- ja työmatkat poikkeuksetta autolla. Välimatkat ovat liian pitkiä kulkea niitä jalan joten hyötyliikunta täytyy kehittää jotenkin muuten. Minä olen ratkaissut sen keräämällä askelia vähintään sen 10 000 kappaletta viitenä päivänä viikossa. Se tulee päivittäin täyteen, koska käyn koiran kanssa lenkillä päivittäin. Ilman koiraa tuskin tulisi yhtä aktiivisesti käveltyä. Olen miettinyt omaa arkeani viimeaikoina todella paljon, lähinnä istumisen määrää. Ennen olin useita tunteja ryhmäliikunta tuntien vedossa ja muutenkin liikkeellä. Nykyään istun päivät aika pitkälti tietokoneella. Askeleet jäisivät todella vähiin, jos en lähtisi lenkille.

Hyötyliikunta tai arki aktiivisuus miten sitä nyt halutaan sanoa on ehdottomasti tärkeää meille jokaiselle. On aivan eri asia tehdä fyysistä kuin istumatyötä. Jos on päivän liikkeellä ja jalkojensa päällä, silloin arki aktiivisuus tulee jo työpäivän aikana täyteen, eikä siihen tarvitse erikseen kiinnittää huomiota. Istumatyötä tekevän on puolestaan käytettävä siihen ajatusta ihan erilailla. 

Kannattaa ottaa testiin joko askel tavoite, lumityöt tai vaikka työmatka kävely jos et ole aikaisemmin hyötyliikuntaa harrastanut. Kirjaa itsellesi ylös minkälaisia tunteita se sinussa herättää oli se sitten hyvää oloa tai inhoa. Elä luovuta heti, vaikka se ei omalta jutulta tuntuisikaan, anna sille mahdollisuus. Kuulisin mielelläni jos innostut tunteista mitä se sinussa herättää. Tai kerro millä tavalla hyötyliikunta kuuluu elämääsi ja oletko maalla vai kaupungissa?

Ihanaa viikon jatkoa ja muista jokainen askel on sinulle hyväksi.

XxX Sanna

Kuvat; Saija Heinämäki

2 kommenttia:

  1. Todellakin hyötyliikunta! Työmatka pyörällä päivittäin, eilen kävelin kirjastoon jne.

    VastaaPoista
  2. Ihan mahtavaa! Hyötyliikunta on parasta mitä voi itselleen tehdä. Oikein kaunista viikonloppua ja ulkoilun iloa 😀

    VastaaPoista