4. helmikuuta 2020

Elämäntapamuutos vs. dieetti tai laihdutuskuuri

Nyt, kun taas on alkuvuosi ja ihmisillä on kamala into muuttaa elämänsä kohti parempaa, olen huomannut, että elämäntapamuutos ja dieetti sotketaan todella rankasti keskenään. Jos puhutaan elämäntapamuutoksesta, silloin kysymyksessä on pysyvä, pikkuhiljaa tehtävä muutos kohti terveellisempiä elämäntapoja, joiden sivutuotteena se paino yleensä tippuu. Mikäli taas aloitetaan tietyn mittainen dieetti, niin puhutaan tiukasta, ehkä todellakin niukasta, hetkellisestä ruokavaliosta, jonka avulla on tarkoitus esimerkiksi tiputella kehosta rasvoja. Tällainen ei voi kuitenkaan kestää määräänsä enempää, koska se ei ole hyväksi elimistölle.

Olen itse sitä mieltä, että dieetille ei kannata kenenkään alkaa ennen kuin elämäntavat ovat muuten kondiksessa. Miksi olen sitä mieltä? Mietitäänpä asiaa siltä kannalta, että naisella x on ylipainoa esimerkiksi 25 kiloa ja elämäntavat ihan hukassa. Syödään miten sattuu ja milloin sattuu, liikuntaa ei harrasteta juuri ollenkaan. Alkutilanne on jo itsessään haastava ja asioita olisi hyvä lähteä muuttamaan pikkuhiljaa, yksi juttu kerrallaan. Mikäli nainen x ostaa itselleen, vaikka netistä dieetin jonka kalorit ovat 1500-1700 päivä luokkaa ja liikuntaa pitäisi harrastaa 4 x viikossa niin minua hirvittää jo ajatuskin sen dieetin kestävyydestä.

Kun ajattelen itseäni 12 vuotta sitten. Todella ylipainoisena ja huonosti voivana pienen lapsen äitinä, niin olen onnellinen siitä, ettei minulla ollut rahaa yhteenkään nettidieettiin. Miksi ajattelen näin? Eikö olisi ollut hienoa, että se paino olisi tippunut kymmeniä kiloja kuukaudessa parissa? Kyllä varmasti, mutta olisin siinä kierteessä vieläkin. Minun oli pakko aloittaa pikkuhiljaa, omaa ruokaani muuttaen ja pieniä lenkkejä tehden, koska en yksinkertaisesti jaksanut pidempiä. Opin omasta kehostani paljon ja sain aikaa opettaa sitä uuteen, erilaiseen elämään ja ruokaan. Muistan kuinka turhauttavalta se välillä tuntui kun paino ei tippunut kuin satoja grammoja viikossa. Tajusin kuintenkin, että jokainen alaspäin mennyt kilo oli sittenkin sitä läskiä ja se lähti ainakin toistaiseksi pysyvästi.No milloinkas on sitten sellaisen dieetin aika? Sitten, kun perusasiat on kunnossa, on taju siitä kuinka oma kroppa toimii, on tietty haju siitä miten kannattaa liikkua. Minä itsekin dieettaan joskus joo. Esimerkiksi ennen kesää on kiva tiputella niitä viimeisiä rasvoja pois tai nyt loman jälkeen muutama viikko tiukempaa, niin nesteet lähteet ja pöhötys antautuu. Tiukat dieetit on niitä viimeisten sitkeiden kilojen karistamista tai sitten joskus boostaamista siihen omaan eloonsa. Mutta pitkäjaksoisesta elämänvaiheesta ei ole kysymys. Kukaan ei jaksa dieetata kamalan kauan, koska elämä ei saa pelkkää kiristelyä ja kieltäytymistä.

Minä opetan asiakkaitani ensin opettelemaan perusasioita ja saamaan ne kuntoon ja sitten vasta voidaan alkaa suunnitella tiukempia juttuja ja niitäkin teen todella harkitusti. Toivon, että ihmiset ymmärtäisivät näiden asioiden eron ja osaisivat suhteuttaa omat resurssinsa vaadittuihin juttuihin. Näillä pohdinnoilla tähän viikkoon.

XxX Sanna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti