15. helmikuuta 2020

Verikokeet

Minä, joka voin saada perintönä isältäni kaikki 10 ensimmäistä kansansairautta, olen aina ollut tarkka omasta terveydestäni. Olen päässyt ruinaamalla kerran vuodessa kunnallisen terveydenhuollon kautta aina jonkinmoisiin verikokeisiin, mutta nyt ajattelin viedä sen seuraavalle tasolle. Ystäväni oli meillä viime viikolla eräänä päivänä ja tuli puhetta ferritiiniarvoista. Muistin lukeneeni puhti.fi tekemistä verikoikeista joihin pääsee ilman lääkärin lähetettä. Heitin ilmoille ajatuksen, että mennään sinne yhdessä. Niinpä tuumasta toimeen ja ostimme paketin kaikista niistä verikokeista, mitä halusimme saada.

Sitten jännityksellä odottelemaan tuloksia. Sen verran täytyy heti antaa positiivista palautetta, että tulokset tuli todella nopeasti ja olivat niin selkeitä, että tällainen blondikin ne ymmärsi. Se mikä minua kaikista eniten niissä kiinnosti oli ehdottomasti ferritiini- sekä d-vitamiinitasot. Muiden uskoin olevan ihan kunnossa, vaikka juuri sairastamani flunssa sekoitti kyllä pakkaa aika tehokkaasti.











Tulokset tulivat heti seuraavana päivänä ja ne sai katsoa kätevästi suoraan puhelimesta. Selaisin ne ensin todella nopeasti läpi ja huomasin kolmen arvon olevan punaisella. Valkosoluja oli liikaa, punasoluja oli liikaa ja sitten hyvä kolesteroli oli 0,1% alle viitearvojen. Ensimmäisenä valkosolut aiheuttivat ajatuksen, verisyöpä!! Eihän se voi olla mitään muuta, sitäkin on suvussa ja tätini on menehtynyt kyseiseen syöpään. No maltoin kuitenkin lukea aiheesta, joka oli todella hyvin selitetty ja koholla olevat valkosoluarvot tulevat jos on ollut jonkinasteinen infektio. Ihan sama päti myös punasoluihin. Hyvä kolesteroli puolestaan ollessaan alhaalla kertoi keskivartalolihavuudesta ja riskistä sairastua sydän-ja verisuonisairauteen. No siihen yritetään parannusta.

No miltä ne ferritiiniarvo sitten näytti? Ferritiinihän on varastoraudasta kertova arvo. Tänä päivänä siitä on todella paljon kirjoiteltu ja todella monella se on ollut alhaalla. Sehän vaikuttaa todella paljon yleiseen jaksamiseen. No minulla se arvo oli onneksi kohdallaan ja näytti 101,5 mg/l. Toinen arvo, joka minua kiinnosti oli d-vitamiinitaso. Meillä täällä d-vitamiinia on todella hankala saada talvisaikaan, koska  aurinko ei juuri meille näyttäydy. Ja siksi minulla on siihen käytössä d-vitamiinilisä. Minun tasoni oli loistava (139) ja täysin viitearvokon sisällä. Toki siihen saattoi vaikuttaa juuri auringossa vietetty loma, mutta varastot ovat ainakin täynnä.


Minun mielestäni ihan jokaisen meistä kannataisi käydä tutkituttamassa itsensä tietyin väliajoin, niin silloin asioihin pystyttäisiin reagoimaan ja vaikuttamaan jo ennenkuin arvot heittävät ihan sekaisin. Sinä olet juuri se kenestä juuri sinun on pidettävä huolta, jotta voit pitää lähimmäisistä huolta. Omasta hyvinvoinnista ei kannata säästää, vaan siihen kannattaa panostaa. Hyvät elämäntavat, liikunta ja onnellisuus ovat ne jotka pitävät meidät hyvässä kunnossa.

Voin enemmän kuin suositella puhti.fi palveluita. Varaa oma aikasi jo tänään, jos sinua yhtään mietityttää missä kunnossa sinä olet.

Hyvää viikonloppua kaikille.

XxX Sanna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti