Mikähän siinä on, kun aina on mentävä niin paljon kuin ikinä saa itsestään irti. Olin sitten salilla, lenkillä, noudatan jotain ruokavaliota, niin aina 110% pitää itsestään antaa. No sehän ei ole todellakaan hyvä ja kestävän kehityksen mukaista toimintaa. Peruskunto, tuo kaiken tekemisen pohja, unohtuu monilta liian usein.
Kun aletaan rakentamaan taloa, tehdään ensin pohjatyöt. Ja jos ne tehdään huonosti on selvää ettei talostakaan tule vahva ja kestävä. Siksi juuri aina pohjatöihin panostetaan todella paljon, ainakin me teimme niin silloin kun rakensimme talon. No jos ajatellaan fyysistä kuntoa niin perusperiaate on aivan sama. Pohjat ensin kuntoon ja sitten voi vasta lisätä kaasua ja kehittyä.
Muutama sana peruskunnosta, siitä mitä se on ja mikä merkitys sillä on meidän treeneissä Peruskestävyydellä tarkoitetaan matalatehoista pitkäkestoista liikuntaa, jota pitäisi olla meidän arjessa paljon. Siitä pitäisi koostua lähestulkoon puolet meidän treeneistä. Peruskestävyyden raja menee aerobisen kynnyksen rajalla ja alle, eli noin 50-70% maksimisykkeestä. Lenkillä hyvänä peruskestävyyden tärppinä on ppp-sääntö, eli pitää pystyä puhumaan puuskuttamatta. Peruskestävyydellä tarkoitetaan rajaa jolloin lihaksiin ei vielä kerry maitohappoa, silloin kun sitä alkaa kertyä ollaan jo vauhtikestävyysalueella. Ja valitettavan moni meistä on usein juuri tuolla alueella.
Minä olen ihan toivoton tämän peruskestävyyskunnon kanssa. Olen sen verran typerä, että aina on mentävä niin paljon kuin pääsee ja seuraavalla kerralla vielä lujempaa. Sellaisen tekemisen seurauksena kehitys loppuu tai jumittuu jossain vaiheessa. No minulle kävi nyt juuri niin.
Minä olen ihan toivoton tämän peruskestävyyskunnon kanssa. Olen sen verran typerä, että aina on mentävä niin paljon kuin pääsee ja seuraavalla kerralla vielä lujempaa. Sellaisen tekemisen seurauksena kehitys loppuu tai jumittuu jossain vaiheessa. No minulle kävi nyt juuri niin.
Toinen syy miksi aloin kiinnittää huomitoa peruskestävyyteeni, oli korkealla olleet sykkeeni. Ne laskivat hyvin levossa, mutta alhaisella sykkeellä tehtävää pitkäkestoista (1h-1,5/2h) lenkkiä tai hölkkää oli mahdoton tehdä. Miksi, koska sykkeet nousivat heti maksimikestävyysalueelle. Masennuin ja päätin, että asialle on tehtävä jotakin. Niinpä olen nyt jonkun viikon tehnyt matalasykkeisiä, pitkäkestoisia, todella turhauttavia (omasta mielestä) lenkkejä. Mutta olen huomannut niistä olevan apua, joka kerta sykkeet pysyy paremmin ja muutenkin ne ovat menneet alaspäin.
Halusin vaan muistutella teitä, että ensin pohjat kuntoon, sitten vasta kovempaa treeniä. Ja ihan omasta kokemuksesta voin sanoa, että muistakaa pitää huolta peruskunnosta. Päiviin paljon erki ja hyötyliikuntaa ja pitkiä matalsykkeisiä lenkkejä. Onneksi tulee kesä niin voi alkaa pyöräillä. Maltti on valttia ja ilman sitä saa enemmän haittaa kuin hyötyä aikaan.
Ihanaa sunnuntaita kaikille <3
-Nyt on hyvä päivä lähteä pitkälle ja rauhalliselle lenkille-
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti