18. heinäkuuta 2019

Elämäntapamuutos on pieniä valintoja, joilla on suuria vaikutuksia.

 
Olen miettinyt monet kerrat sitä, miten saada ihmiset motivoitumaan pysyviin elämäntapamuutoksiin. Olen todistanut liian monta kertaa sen, miten jaksetaan hetki ja sitten aina tapahtuu jotakin, mutta mitä se jokin on? Viime yönä ajellessani tyhjiä teitä kuorma-autolla tajusin miten pienistä valinnoista meidän hyvinvointi on kiinni.

Se ei ole suuria juttuja, se on pieniä, mutta pitkäjänteisiä. Olen monesti kysynyt asiakkailtamme, miksi painon pudotuksen, lihaksen kasvatuksen tai vaikka juoksukunnon parantamisen kanssa on kiire? Jos vaihdetaan ammattia, meillä on aikaa kouluttautua monta vuotta. Mutta jos kysymyksessä on oma hyvinvointi, tulee jumalaton kiire. Siihen pitää ihan yhtälailla opiskella ja opetella.

Muutama hyvä vinkki miten pienillä muutoksilla voidaan muuttaa pitkässä juoksussa montaa juttua. Ensimmäisenä pitää ymmärtää, ettei voi tavoitella kuuta taivaalta, vaan luoda pienet ja saavutettavissa olevat tavoitteet. Ajatuksena vaikka, kuukauden päästä olen oppinut syömään edes jonkinlaisen aamupalan. Tai kuukauden päästä jaksan kävellä kaksi kilometriä reipasta vauhtia. Ei kaikkien tarvitse syödä heti kattilallista kaurapuuroa tai jaksaa hölkätä viittä kilometriä.

Toinen asia mihin kannattaa kiinnittää huomiota on oma jaksaminen. Asioita kannattaa ajatella vaikka näin, että iltaisin tunti ennen nukkumaanmenoa, en ole enää älylaitteilla, tietokoneella tai katso televisiota. Menen sänkyyn iltaisin esim. klo. 22.00 ja rauhoitun. Pyrin nukkumaan yössä 7-8 tuntia. Vireystilan pysyminen hyvänä vähentää huomattavasti napostelua sekä antaa päivääsi positiivista energiaa.Makeanhimon yllättäessä pienillä valinnoilla on suuri merkitys. Jos valittavana on pieni suklaapatukka tai kokonainen levy, niin valitse patukka. Varsinkin jos sinulla on taipumusta syödä paljon makeaa kerralla. Hedelmä on hyvä valinta karkoittamaan makean himoa. Herkkupäivä kerran viikossa ei vie ketään ahdinkoon, joten sen käyttöön ottaminen on hyvä vaihtoehto. Viinerin tai Berliininmunkin sijaan kannattaa panostaa vaikka hyvään korvapuustiin. Totaalikieltäytyminen on yleensä pahin vaihtoehto, sillä monet alkavat alitajuntaisesti miettimään herkkuja ja näin ollen himo kasvaa ja vastustaminen käy haastavaksi.

Puoli kiloa päivässä voi alussa tuntua monesta haastavalta saada kasviksia syötyä päivässä, mutta siinäkin maltti on valttia. Pikkuisen kerrallaan ja pikkuhiljaa lisäten. Ja kannattaa muistaa syödä mahdollisimman monipuolisesti, parsakaali ei ole ainoa vaihtoehto. Eri makuihin oppii ja oma suosikki löytyy varmasti. Mahdollisimman värikästä, niin ollaan oikealla tiellä.

Sen haluan vaan teille sanoa, että jos te pystytte viikossa oppimaan täydellisesti uuden kielen, ammatin tai minkä vaan, niin sitten pystytte myös nopeasti elämäntapamuutokseen. Mutta jos näin ei ole, niin malttia ja pieniä valintoja, niillä on merkitystä. Muistakaa, että pienistä puroista kasvaa suuria järviä. Olkaa armollisia itsellenne ja kannustakaa omaa ajatustani lempeästi, mutta napakasti. Elämällä ei saisi olla kiire, vaan sen pitäisi olla opettavainen matka jota on kiva kulkea.

Ihanaa loppuviikkoa.

XxX Sanna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti