11. heinäkuuta 2019

Pitää syödä, että jaksaa! Näillä ohjeilla syöt tarpeeksi


Eilen olin asiakkaan kanssa syömässä. Kyllä, syömässä; käyn usein ravintovalmennusasiakkaideni kanssa syömässä, koska haluan opettaa heitä syömään joka paikassa oikein. Minä en enää tee asiakkailleni valmiita ruokavalioita, vaan minun tehtäväni on opettaa heitä kasaamaan päivän ateriat oikein ja monipuolisesti, että he voivat jatkaa niin lopun elämäänsä. Eilisen asiakkaan kanssa puhuttiin paljon syötävän ruuan määrästä ja siitä lähti ideani tähän postaukseen. Vähän tietoa siitä mikä on tarpeeksi ja minun yhden päivän ruuat kuvina.

Tämän päivän ihmiset pelkäävät syömistä. Ennen vanhaan sanottiin, että kun pidät suun kiinni niin laihdut. Tämä oppi on jäänyt varsinkin keski-ikäisten ja sitä vanhempien mieleen. Ihmiset alkavat laihduttaa omatoimisesti, jolloin automaattisesti aletaan vähentää syömistä. Ruokavaliosta tehdään todella niukka ja mielellään vielä proteiinipitoinen. Hiilihydraattipelko on kanssa jotain sellaista, että välillä hirvittää.


Usein käy vielä niin, että otetaan netistä joku 1500 kcal ohje ja aletaan noudattaa sitä. Ei osata soveltaa ohjetta, eikä olla varmoja onko se juuri minulle hyvä vai ei. Jokaisella ihmisellä kroppa reagoi erilailla eri asioihin. Toiselle sopii peruna, toiselle ei. Toinen tykkää paljon kasviksista, toiset taas joutuvat tekemään suuren työn niiden syömisen opetteluun. Siihen kun vielä lisätään joka paikasta tulevat eri ohjeet, että mitä saat syödä ja mitä et, niin soppa on valmis. Ensin asiaa aikaansa murehtii ja miettii itse, sen jälkeen otetaan valmentaja. Yleisin ensimmäinen liike on ravinnon lisääminen ja ruokarytmin kartoittaminen.

Kun ihmiset alkavat laihduttaa, valittettavan usein kroppa menee säästöliekille. Silloin elimistö eiluovuta varastoitua rasvaa, koska pelkää että ei saa ravintoa. Silloin valmistaudutaan "nälänhätään" ja elimistö varastoi kaiken saamansa energian. Kun energian saanti on niukkaa ja laihdutaan suuria määriä (esim. joku pussikeittodietti), elimistö joutuu luopumaan lihaksista ja nesteistä, koska rasvaa ei voida luovuttaa niukan energiansaannin takia.Aktiivisen lihaskudoksen pienentyessä, perusaineenvaihdunta hidastuu ja päivittäinen energiantarve vähenee.

Usein käy myös niin, että luulee syövänsä tarpeeksi ja hyvin. Kokonaisenergian määrä saattaa olla kuitnkin suuri, kun ateriat koostetaan vääristä asioista. Syömällä kourallisen herkkuja mennen tullen napostellen ja päivälliseksi eineksiä, saat yhtäpaljon, ja usein enemmän kaloreita, kuin syömällä terveellisesti ja tarpeeksi, mutta näet silti nälkää. Yksitoikkoinen ja niukka ravinto ei ole hyväksi, koska elimistö ei saa tarpeeksi ravintoaineita. Koostamalla ateriat vaihdellen ja monipuolisesti, saat tarpeeksi vitamiineja yms. ilman purkkeja. Suosittelen kuitenkin lisäämään D-vitamiinivalmisteen päivittäiseen ruokavalioosi, jos et käytä sellaisia ruoka-aineita, joihin sitä on lisätty. Suomessa et saa auringosta tarpeeksi d-vitamiinia ( Ainakin tänä kesänä ollut niukkaa).



Lautasesta puolet täytetään salaatilla ja kasviksilla. Lisätään kämmenen kokoinen palan verran proteiinia, nyrkillinen hiilihydraatteja ja pikkurillin mitta hyvää rasvaa. Kuvina näet esimerkkipäivän omasta ruokavaliostani, syön tällä tavoin lähes joka päivä.

  • Aamupala: Puuro marjojen ja raejuuston kanssa
  • Lounas: Uunikasvikset (peruna, porkkana, lanttu, bataatti ja parsa), hirvenlihapihvi ja salaatti
  • Välipala: Mustaherukkasmoothie (mustaherukka, mansikka, banaani, hera ja soijavaniljajuoma)
  • Päivällinen: Hirvikeitto
  • Iltapala: Tuorepuuro (kaurahiutale, mansikka, banaani, soijavaniljajuoma, hera) + pähkinöitä ja karpaloita

Tarpeeksi pitää syödä myös sen takia, että napostelu jää pois. Ruokavalion on tarkoitus olla pysyvä, eikä mikään parin viikon dieetti. Kun syöt aina yhtä monipuolisesti, elämä ei tunnu vaikealta. Et näe nälkää, ei tarvitse napostella, verensokeri ei heittele. Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio ei ole yksitoikkoinen, koska ateriavalinnat saat itse päättää. Ihan tavallinen kotiruoka käy. Ei tarvitse syödä vain rahkaa ja paistettua kanaa, jos et niistä tykkää. Terveellinen ruokavalio kestää myös herkuttelun, silloin tällöin se on ihan okei. Kohtuus kaikessa, sen voi tehdä hyvällä omallatunnolla.

Jos tuntuu että ruokailu hallitsee, niin silloin jotain on pielessä. Nauti hyvästä ja terveellisestä ruuasta, ihanaa viikkoa sulle.

XxX Sanna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti