17. maaliskuuta 2019

Personal trainer: meistä on moneksi

Elämäntapamuutos on todella laaja käsite. Kun ihminen päättää muuttaa tapojaan, usein täytyy muuttaa paljon muutakin kuin ruokailu- ja liikuntatottumukset. Nykyaikana ihmisillä on kiire kokoajan ja elämänhallintataidot ovat hukassa. Voidaan huonosti, stressitasot ovat taivaissa ja usealla on monta työpaikkaa. Naisilla on mielestäni vielä suuremmat paineet elämässä kuin miehillä, ainakin omien havaintojeni perusteella. Perustan väitteeni siihen, että naisen tulee monesti olla se, joka hoitaa lapset, kodin, ruuat, käy töissä ja vielä olisi kerettävä liikkumaan ja näyttää hyvältä. Kun tämän kaiken lisäksi aletaan suunnitella elämäntapamuutosta, laihdutus- tai kuntokuuria niin helppoa ei ole varmasti. Valitettavan monet ottavat nettivalmennuksen, joka on halvempaa kuin valmentajan palkkaaminen. En todellakaan sano, että nettivalmennukset ovat huonoja, mutta pitää aina muistaa, että ne on suunniteltu mahdollisimman monille ihmisille. Niistä puuttuu kokonaan yksilöllisyys.

Miksi henkilökohtainen valmentaja olisi parempi? Minä olen oppinut nyt seitsemänvuotisen urani aikana sellaisen asian,  että minun paikkani asiakkaan elämässä on paljon muutakin kuin ruokavalion ja treenin suunnittelu. Olen monelle se ainut henkilö, jolle pystyy kertomaan elämästään ja miettimään laajemmin sitä, mitä kaikkea se vaatii, että keretään liikkumaan tai valmistelemaan ruokia. Luottamus asiakassuhteissa on kaiken a ja o, sillä rehellisyys on se hedelmä, jonka avulla saadaan tuloksia aikaan. Yleinen juttu, mitä asiakkaiden kanssa käydään läpi, on ajanpuute, joka on ongelmana lähes jokaisella asiakaalla. Ollaan monesti otettu kalenteri käteen ja yhdessä suunniteltu mihin väliin laitetaan treenit ja milloin valmistetaan ruokia. Monella on perusarjen hallinassa ongelmia joten niitäkin ratkotaan yhdessä ja mietitään vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia.Toinen asia, jonka olen kokenut tärkeäksi henkilökohtaisissa valmennuksissa on aika ennen treeniä. Siinä vaihdetaan kuulumisia, on mahdollisuus kertoa, jos jokin painaa, tai jostakin on todella hyvä mieli. Treenaaminen sujuu paljon paremmin kuin voidaan keskittyä pelkästään siihen, eikä mieltä vaivaa mikään. Olen muutaman kerran jättänyt treenit vetämättä ja ollut vaan kuuntelijana ja näin se on ollut jatkon kannalta loistava juttu. Aika usein käy myös niin, että jonkin treeni ei sovi, tai jostakin ruokailumallista tulee tukala olo. Silloin niihin puututaan heti ja apu on aina asiakkaan lähettyvillä.

On helppo pitää motivaatiota yllä, kun tasaisin väliajoin tavataan ja treentaan yhdessä. Tavoitteiden päivittäminen ja ajantasalla pitäminen on yhdessä  ehkä helpompaa, ainakin sellaista palautetta olen saanut. Myös asiakkaalle on todella tärkeää, että muutokset huomioidaan ja positiivista palautetta omasta kehittymisestä annetaan henkilökohtaisesti. Myös kaikki sellainen mikä haittaa kehitystä on helpompi käydä läpi kun nähdään henkilökohtaisesti. Oma valmentaja on monelle juuri se, jonka ansiosta liikutaan ja syödään terveellisemmin. Se miten kauan sitä omaa valmentajaa tarvitaan on henkilökohtaista, mutta pysyvyyden kannalta on aikaa hyvä varata 6-12 kuukautta.


No aina sanotaan, että se on niin kallista. Kyllä se on totta oma personal trainer maksaa huomattavasti enemmän kuin esim. nettivalmennus. Mutta olen myös sitä mieltä, että kun henkilökohtainen valmentaja tekee sinulle ohjelmat ja suunnitelmat, kulkee kanssasi elämäsi ehkä haastavinta matkaa, ja mahdollistaa kaikella tavalla sinulle onnistumisen, on se kaiken sen rahan arvoista. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä ettei itseensä sijoittaminen mene koskaan hukkaan ja se maksaa aina itsensä takaisin monin verroin. Minullakin on oma valmentaja, joka tekee kanssani töitä ja on minulle enemmän kuin tärkeä.

Hyvä personal trainer on mielestäni sellainen, että hän kuuntelee sinua, ottaa huomioon elämäntilanteesi, tavoitteesi ja haaveesi. pätevän personla trainerin oppeja voi ja pitää kyseenalaistaa, häneltä pitää vaatia tietoa siitä mitä hän opettaa. Kunnon personal traineiri pitää myös osata perustella sinulle omat näkemyksensä, hänen pitää kyetä antamaan vaihtoehtoja ja ennen kaikkea hänen pitää usklataa myöntää jos ei tiedä jotain tai pysty juuri siinä asiassa sinua neuvomaan. Hänellä pitää olla kyky myös ohjata sinua muiden ammattilaisten luoks, jos tilanteesi sitä vaatii.

Kannattaa panostaa itseensä, jos olet haaveillut omasta valmentajasta, hommaa sellainen. Kartoita minkälaisia vaihtohtoja on olemassa ja valitse juuri niistä itsellesi paras. Ota selvää valmentajasi koulutuksista, tapaa häntä ja tee päätös vasta sitten. Se voi olla elämäsi käännekohta, kohti parempaa ja energisempää arkea.

1 kommentti: