25. maaliskuuta 2019

Miten paljon valmentajan pitää luvata?

Kuuntelin äsken instastoorista Bettina Grasbeckia (on muuten ihan huikea nainen!) ja hän hienosti kysyi, että miten paljon meidän valmentajien täytyy luvata, jotta asiakkaat ottavat meidät? Tai hän puhui verkkovalmennuksesta, mutta jos avaan tätä asiaa hieman omasta näkökulmasta, niin heti sain hänen ajatuksistaan kiinni.

Niinkuin olen ennenkin sanonut, ihmisillä on usein sellainen mielikuva, että palkkaamalla personal trainerin, tai ostamalla nettivalmennuksen tapahtuu kaikki sen jälkeen kuin itsestään. Minulle on käynyt monta monituista kertaa niin, että aina halutaan mahdollisimman paljon ja nopeasti. Kolmen kuukauden valmennukset ovat usein ne mitä myydään ja siinäkin joutuu perustelemaan usein, että miksi niin pitkä aika. Toinen asia, joka monesti on asiakkaille epäselvyyden peitossa on työn määrä, joka joudutaan tekemään itse kun puhutaan elämäntapamuutoksesta.

Monesti olen miettinyt millä mainoslauseella saan ihmiset kiinnostumaan juuri minusta ja valitsemaan minut valmentajakseen. Vielä en ole keksinyt sitä, koska en voi laittaa lauseita; kunnolla kuntoon minun ohjeillani, mutta täysin sinun työlläsi. Ennen suuria muutoksia aikaa kannattaa varata 6-12 kk! Tottahan tuossa on joka sana, mutta ketä se sitten kiinnostaa? Joten en ole koskaan voinut mainostaa lupaamalla asiakkaalle jotakin.

Jos mietin itseäni valmentajana, on minun ideani opettaa mahdollisimman monia tapoja muuttaa elämäntapaa terveellisemmäksi. Olen tehnyt jo kauan niin, etten anna asiakkaille valmiita ruokavaliopohjia, koska se sokeuttaa ihmiset. Ei osata syödä muutakuin sen mitä lapussa on. Ja hei jokainen kyllästyy siihen hyvinkin pian. Mielestäni asiakkaille pitää jättää vapaus valintoihin, koska ilman omaa vaivannäköä harva oppii uusia temppuja. Kyllä minäkin voin luvata 8 viikossa tiettyjä tuloksia, mutta sillon kaikki sooloilu on melkein unohdettava ja tehtävä niinkuin ohjeissa sanotaan. Tälläkin hetkellä minulla on asiakkaita, jotka noudattavat omasta halustaan tiukempaa ruokavaliota, tavoitteena pudottaa tiettyyn päivään tietty määrä rasvaa.

Valitettavan usein käy kuitenkin niin, että jo muutaman päivän jälkeen ruuat alkavat kyllästyttää ja aletaan sooloilla. Tapaamisissa monesti syytetään ohjeita, eikä nähdä omia valintoja projektin takana. Mietinkin sitä, miksi meidän valmentajien pitää luvata isoja muutoksia pienessä ajassa, koska todella harva pystyy tekemään 100% ohjeiden mukaan. Ja onko se tarkoituskaan? Minusta ei, koska tekeminen hyvällä fiiliksellä on paljon mielekkäämpää, tehokkaampaa ja pitkäkestoisempaa, kuin väkisin ja kyr..ä otsassa tekeminen. Minusta ihmisten pitäisi nähdä vaivaa ja valita valmennus/valmentaja omien arvojen ja tavoitteiden mukaan. Unohtaa kaikki nopea, tiukka ja kieltävä ajatusmaailma. Nauttia siitä tekemisestä ja uuden oppimisesta. Nähdä vaivaa itsensä ja oman hyvinvointinsa eteen, koska vain ihminen itse on se, joka pystyy tekemään muutoksen. Valmentaja voi ainoastaan antaa siihen erilaisia työkaluja. Ehkä paras valmentaja onkin se, joka ei lupaa liikoja, vaan antaa itsestään 100% juuri siihen sinun projektiisi.

Näillä ajatuksilla tähän viikkoon <3

XxX Sanna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti