23. elokuuta 2022

Paljonko hyvinvointi maksaa?

 Monesti kuulen ihmisten kertovan, että en mä voi aloittaa terveellistä elämää, koska se maksaa niin paljon. Olen monilta kysynyt, että mikä siinä maksaa? Vastauksena olen saanut, ruokaan menee rahaa, salikortit on kalliita, varusteisiin menee rahaa ja aika ei riitä mihinkään. Kaikki tämä on totta, mutta onko kaikkeen kuitenkin olemassa ratkaisu, kun tajuaa oman hyvinvoinnin persupalikat.

Minä jos kuka tiedän minkälaista on elää todella tiukalla budjetilla, siis oikeasti tiukalla. Olen mestari pärjäämään pienellä varsinkin, kun lapset oli pieniä. Avain kaikkeen on suunnitelmallisuus. Olen aina kannattanut sitä, että ruoka tehdään itse ja mahdollisuuksien mukaan niin ettei hävikkiä synny. Meillä on ollut jo kauan käytössä ruokalista. Se tehdään joka kuukausi ja niin, että siihen osallistuu jokainen. Joka viikko jokainen saa päättää lempiruokansa ja äiti sitten tunnetusti täyttää ne loput päivät. Tämä säästää rutkasti aikaa ja ennenkaikkea rahaa, koska kaikki turhat ostokset jää näin ollen kauppaan. Ja koskaan ei tule sitä kysymystä, että mitä tänään syödään? Vielä loistavana lisänä tässä on se yhdessä tekeminen, meillä on tyttöjen homma loihtia aina ruokalista pohja ja yhdessä se täytetään.

No se ruuasta. Oletko koskaan miettinyt mitä se hyvinvointi on? Onko se suorittamista, tiukkaa ruokavaliota ja salilla sekä lenkillä olemista? Ainaista kiirettä ja stressiä. Käykö sinulle näin, kun aloitat jonkun uuden dietin tai elämäntapamuutoksen. Et ole ainut valitettavan monelle käy juuri noin minullekin on käynyt niin monet kerrat. Olen kulkenut ympäriinsä ruokarasioden kanssa ja ollut salilla heti, kun se on vaan ollut mahdollista. Se ei todellakaan ole väärin toimittu, vaan silloin ollaan jonkinlaisella dietillä ja yleensä aina aika tiukalla. Ja sitä ei voi jatkua koskaan määräänsä enempää.

Vuosien saatossa ja oikeastaan vasta viimevuoden aikana olen ymmärtänyt mitä se hyvinvointi oikeasti on. Se on rauhaa, hyvää ja terveellistä ruokaa, luonnossa kävelyä sekä sopivassa suhteessa kovaa treeniä. Se on yhdessä oloa perheen kanssa ja pitkiä yöunia. Se on herkuttelua ja hemmottelua sopivassa suhteessa. Kaikkea sitä mitä hyvin suunniteltu arki parhaimmillaan on. Oma hyvinvointi on meidän kaikkien saatavilla, kun sen vaan osaa ottaa. Pienillä muutoksilla ja hyvillä suunnitelmilla elämästä tulee terveellisempää ja toimivampaa. Hyvinvointiin kuuluu jokainen osa-alue meidän elämästä. 

Valitettavan moni meistä itseni mukaan lukien aloittaa uudet asiat niin innolla, että unohtaa melkein kaiken muun ja kun sillä polulla jatkaa liian pitkään pois osaaminen on jo todella hankalaa. Ja sen takia minä olen luonut verkkovalmennuksen elämäntapamuutoksen esikoulun. Siellä ei laihduteta, treenata kovaa tai punnita mitään. Siellä opetellaan hyvinvointia vielä pelkällä ajatuksen tasolla, koska muuten ollaan taas pian samassa oravanpyörässä. Hyvinvointi on myös ihania päikkäreitä lapsi kainalossa, lehden lukua kynttilän valossa ja marjastus retkiä kauniissa luonnossa.

Ja mikä parasta mikään näistä ei ole kallista. Ja onko sillä oikeastaan mitään väliä jos rahat menee siihen,että sinä ja perheesi voitte hyvin ja olette onnellisia. Eikä siihen, että ruuat punnitaan, koko ajan treenataan, nukutaan huonosti kovan stressin takia. Monesti se tulee paljon kalliimmaksi. Ja vielä loppuun pieni huomio, kun asioita muutetaan pikkuhiljaa, niin kehonkoostumus muuttuu siinä sivussa. Muistakaa, että sellainen liekki mikä sisällä palaa se ulospäin loistaa.

Ihanaa viikkoa.

XxX Sanna

Kuvat: Saija Heinämäki 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti