3. joulukuuta 2019

Kuinka nauttia joulusta ilman ähkyä?


Joulukuu on vihdoin täällä. Rakastan joulua ja sen tuomaa hössötystä ja stressiä. Joka vuosi vannon, että tänä vuonna aloitan kaiken tekemisen ajoissa, että on sitten aikaa nauttia joulusta. Ja joka kerta huomaan, etten pystynytkään siihen. Minulla on ollut jo jonkun vuoden sellainen tavoite, että teen itse kaikkien joululahjat. Ihmisillä on kaikkea ja siksi olen ajatellut, että itse tekemä on jotenkin ei niin turhaa. Pakettien sisällöt vaihtelevat villasukkien, leivonnaisten sekä itse tekemien pesuaineiden eri variaatioista.

Olen myös aina tehnyt kaikki jouluruuat itse. Joulu on kerran vuodessa ja minun mielestäni ruuan pitää olla hyvää sekä maistuvaa. Työssäni aistin usein asiakkaideni tuskaa joulun ajan herkuttelusta. Kauppojen hyllyt notkuvat jos jonkinlaista suklaata ja herkkua. Joulutorttuja sekä pipareita on tarjolla jokaisessa kahvipöydässä. Monesti kuulen myös, että joulu on kerran vuodessa niin siitä pitää nauttia. Kyllä, mutta miten joulusta saa järkevän ja sopivan mittaisen?

Olen aina ollut sen kannalla, että aatto on se päivä jolloin saa mässätä ja nauttia niistä kaikista joulun herkuista yllin kyllin. Mutta sitä ennen ja sen jälkeen kannattaa järki pitää päässä ja ruokailut järkevinä niin joulustakaan ei tule niin kamalaa kuin ajattelee. Miksi se joulu mahdollistaisi aivan kauhean ylensyömisen? Vieläpä niin, että se pitää aloittaa jo marraskuun puolella? Onko joulun aika taikasana, jonka taakse saa "piiloutua" ja heittää koko elämän ranttaliksi?


Joskus tuntuu, että joulun aika saa ihmiset ihan sekaisin. Tuntuu, että suklaata ei ole tarjolla mihinkään muuhun vuoden aikaan. Minä ohjeistan asiakkaitani aina niin, että joulu on joka vuosi, eikä kannata pitää yllä niitä oppeja, että silloin on lupa mässätä ylettömästi ja monta viikkoa putkeen. Olen itse mieltänyt aaton sellaiseksi herkkupäiväksi, päiväksi jolloin ei ole enää kiirettä ja kaikki se mitä pöydässä on tarjolla rakkaudella. En toki tarkoita sitä, että koko muu joulukuu pitää rajoittaa, mutta järki kannattaa pitää päässä.


Monilla on pikkujouluja, tulee ehkä otettua hieman enemmän alkoholia kuin yleensä. Olo voi olla tuhruinen ja herkuttelu jää yleensä päälle. Mutta jos mietitään jouluruokaa, niin siitä saa pienillä valinnoilla ihan kelpo lautasia. Jouluun kuuluu kalaa, salaatteja, laatikoita sekä tietenkin kinkku. Kun lautasen täytön aloittaa salaatilla ja kalalla niin ollaan jo oikealla tiellä. Sitten kinkkua ja laatikoita ajatuksella niin ei hätää. Joulupöydässä käy usein niin, että syödään itsemme ähkyyn vaikkei olisi nälkäkään. Eli taas malttia, odota ensimmäisen lautasen jälkeen hetki ennenkuin haet lisää. Kylläisyyden tunne ei yleensä tule heti viimeisen haarukallisen jälkeen. Sitten jos vielä on nälkä niin sitten harkitusti lisää. Jälkiruokaa sopivasti niin hyvin onnistui pikkujoulu ruokailu. Ja kun muistaa vielä pitää päivän muut ruokailut aisoissa niin hyvä tuli. Ei siis paastoamalla illan pikkujouluihin.

Tässä muutama vinkki tähän joulukuun alkuun, muistakaa, että nauttia voi järkevästikin.

XxX Sanna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti