26. kesäkuuta 2019

Mitä tehdä jos jää ”juhannus päälle”


Ihana kesä ja sen juhlat. Juhannus oli tänä vuonnakin ihan niinkuin joulukin on tulossa. Miksi ihmeessä siitä juhannuksesta helposti tulee se kesän käännekohta? 90% ihmisistä aloittaa joka syksy kesä- ja tammikuussa joulukiloista eroon kampanjan. Olen aina teroittanut, että juhannus on joka vuosi ja joulukin tulee, vaikkei aina haluaisikaan. Onko silloin lupa lyödä läskiksi?

Kesää varten monet treenaa kovemmin ja laihduttaa, on kiva näyttää hyvältä, kun vaatteita vähennetään. Mutta mites sitten käy, jos ollaan tiukalla dieetillä kevät ja loman alkajaisiksi pidetään juhlat, syödään hyvin, herkutellaan, otetaan muutaman siideri ja lähdetään joraa? No usein se meidän kroppa imee kaiken nesteen itseensä ja helposti pöhöttyy. En tarkoita, että se tulee heti yhden illan jälkeen, mutta usein monilla on tapana nauttia lomasta. Ottaa muutamia siidereitä, syödä vähän jäätelöä ja nauttia lomasta. Siinähän ei ole mitään pahaa, mutta jos mietitään kaikkea sitä mitä on kesäkunnon eteen tehty, ei sitä kannattaisi heittää hukkaan.


Muutaman päivän hölläily ei vaikuta vielä mihinkään, mutta jos neljän viikon loman aikana ei kiinnitetä mihinkään huomiota, on valitettava tosiasia, että kesäkilot tulevat meidän harmiksemme. Miten sen voisi sitten välttää? Minä olen tietysti huono sanomaan seuraavaa, mutta alkoholin lipittäminen on minusta ihan viimeinen juttu, jota kannattaa harrastaa. Siitä saadut turhat kalorit, ovat monesti ne joita ei lasketa mihinkään. Jos ajatellaan ruokailua, niin kesällä on ihana syödä terveellisesti. Tuoreita raaka-aineita on vaikka kuinka ja paljon, marjoja alkaa ilmestyä toreille, vihanneksia ja uusia perunoita on paikat pullollaan.

Grillikausi on minun lemppari, sain neljän vuoden jälkeen taas grillin ja meillä todellakin grillataan. Makkaran lisäksi grilliin voi heittää kanaa, lihaa, kasviksia, juureksia ja tietenkin kalaa. Salaatit alkaa kasvaa ja tomaatit on hyviä. Terveellinen syöminen on minusta kesällä helpompaa kuin talvella. Lomailu aiheuttaa tietenkin paljon reisussa syömistä. Minulla on kesällä enemmän ruokailuja ulkona kuin kotona, mutta siihenkin oppii. Osaa valita niitä hyviä juttuja lautaselleen, eikä se ole mättöä. 

Monella liikunta unohtuu kesällä, vaikka silloin se olisi ulkona varsinkin aivan ihanaa. Monien aika menee pihanhoidossa, mökin laitossa tai matkustellessa. Olen itse kärsinyt nyt treenitauosta, koska en yksinkertaisesti kerkeä mihinkään. On terassin valtuutta, reissuja, pihatöitä ja vaikka mitä. Minulla suurimmaksi ongelmaksi osoittautuu oma pää, en tahdo millään osata olla treenaamatta. Sitten kun siihen lisätään vielä herkuttelu niin soppa on valmis. Ja kyllä minäkin herkuttelen, juhannuksena syötiin paljon herkkuja. Minäkin keräsin itselleni ihanan vatsapöhön, jota olisi nyt aloitettava hätistämään pois. Minulla myös ihosta huomaa, että on syöty vähän minttusuklaata.

No miten sen herkuttelun ja liikuntalakon saa sitten poikki?

Muutama hyvä vinkki:  

  • suunnittele ruokasi valmiiksi, syön muutama päivä kevyemmin ja raikkaasti. Suosi salaatteja, hyviä täysjyvähiilareita ja proteiinin saannista. 
  • Muista myös juoda paljon vettä ja jätä herkut pois. 
  • Pyri saamaan ruokarytmistä kiinni. 
  • Aloita liikkuminen pikkuhiljaa. Käy rentouttavilla lenkeillä, uimassa tai vaikka venyttele. Pääasia, että saat kroppaasi liikettä. 
  • Ole itsellesi kuitenkin armollinen, älä vaadi liikaa saati ota stressiä, varsinkaan jos olet lomalla. 
 
Ajatuksena muista kuitenkin, että hyvä ja terveellinen ruoka, sopiva liikunta ja hyvät unet lataavat akkuja tuhat kertaa paremmin, kuin tissuttelu ja huono syöminen. Minusta olisi ihana palata kesälomilta levänneenä, hyvinvoivana ja kenties paremmassa kunnossa kuin lomille lähdettäessä. Verrattuna pöhöttyneeseen, väsyneeseen ja stressaantuneeseen oloon. 

Kun ihmiset yleensä aloittaa uuden elämän elo-syyskuussa tai tammikuussa, niin minä aloitan sen heinäkuussa ja joulukuussa. Haluatko lähteä minun kanssani voimaan paremmin juuri silloin, kuin se vähiten on ajankohtaista? Ole yhteydessä, niin kerron lisää ja lisään sinut nettiryhmään, jossa osataan elää kesä ilman kesäkiloja, nauttien ja voiden hyvin. 


XxX Sanna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti