17. syyskuuta 2024

Siitä se ajatus sitten lähti: Syksyn flunssakausi ja vinkit sen välttelyyn 🍂🤧

Syksy on täällä taas, ja sen myötä kylmenevät säät, pimenevät illat ja flunssakausi. Tänä vuonna tämä tuli kohdalleni erittäin konkreettisesti, kun vanhin lapseni sairastui kovaan kuumetautiin ja vietti viime viikon sängynpohjalla. Kuume nousi nopeasti, väsymys vei voimansa, ja arki muuttui hetkessä sairastuvan ylläpitämiseksi.

Tilanne sai minut pohtimaan, kuinka tärkeää on yrittää ehkäistä näitä syksyisin kiertäviä viruksia. Kuten monissa lapsiperheissä, meilläkin sairaudet kulkevat yleensä koko perheen yksitellen läpi – kun yksi sairastuu, pian ovat muutkin vuorossa. Flunssan välttelyyn ja vastustuskyvyn tukemiseen on keinoja, jotka voivat auttaa koko perhettä selviämään terveempinä syksystä.




Miksi syksyisin sairastutaan helpommin?

Syksyllä vietämme paljon aikaa sisätiloissa, ja kun koulu- ja päiväkoti kausi alkaa, virukset pääsevät leviämään helposti. Sisätiloissa altistumme enemmän taudinaiheuttajille, ja kylmä sää voi osaltaan heikentää kehon puolustuskykyä. Päiväkodit ja koulut ovat tunnetusti paikkoja, joissa virukset leviävät vauhdilla – lapset koskettelevat toisiaan ja ovat säännöllisesti lähekkäin toistensa kanssa.

Mutta mitä voimme tehdä vastustaaksemme niitä ärsyttäviä syysflunssia? Jos viruksia ei voi välttää, voimme saada kehollemme mahdollisuuden taistella niitä vastaan.
Vinkkejä flunssan välttämiseen

Flunssakaudella pienet arjen toimet voi tehdä paljon flunssan välttämisessä. Tässä muutamia keinoja, jotka olemme ottaneet käyttöön meillä kotona, ja jotka voivat auttaa myös sinua:

1. Käsienpesu – yksinkertainen mutta tehokas
Käsien peseminen on tärkein ja helpoin tapa vähentää virusten leviämistä. Opeta lapsille ja ihan kaikille, miten kädet pestään; paljon saippuaa, ja muistutan heitä pesemään kädet aina ennen ruokailua, ulkoa tullessa ja yskimisen jälkeen. Käsidesin käyttö on hyvä lisä, mutta ei voita kunno saippuapesua. 💧🖐️


2. Ravitseva ruoka tukee vastustuskykyä
Oikeanlainen ravinto on vastustuskyvyn perusta. Pidän huolen siitä, että perheemme käyttää vitamiineja ja mineraaleja, erityisesti C- ja D-vitamiinia sekä sinkkiä. Omega-3-rasvahapot ovat myös todella tärkeitä immuunijärjestelmän toiminnan tukemisessa. Lisäravinteet on hyvä lisä, varsinkin, kun niitä ei saada saada ruoasta. 🍊🥑


3. Riittävä uni – palautumisen avain
Uni on kehon luonnollinen tapa vahvistaa vastustuskykyä ja palautua. Varmistan, että minä ja lapset saavat tarpeeksi unta. Vähäinen uni heikentää kehon kykyä torjua infektioita, joten lepo on ensiarvoisen tärkeää flunssakauden aikana. 🛌💤


4. Puhdas koti, pitää virukset loitolla
Siivoan kotimme kosketuspinnat säännöllisesti ja vaihdan käsipyyhkeet. Ovenkahvat, valokatkaisijat ja kaukosäätimet ovat paikkoja, joihin virukset ja bakteerit helposti tarttuvat. Hyvä käsihygienia ja puhtaat pinnat vähentävät virusten leviämistä perheen kesken. 🧼🧹


5. Ulkoile ja liiku
Säännöllinen liikunta vahvistaa vastustuskykyä. Lenkkeily ulkona tai treeni sisätiloissa tukee kehoa pysymään terveenä. Ulkoilu raikkaassa ilmassa, vaikka sää olisi viileä, tekee hyvää sekä keholle että mielelle. 🏃‍♀️🌲



Mitä tehdä, kun flunssa iskee?

Jos flunssa kuitenkin iskee, lepo on avainasemassa. Kuumeen ja nuhan kanssa ei kannata kiirehtiä takaisin arkeen, vaan anna keholle aikaa rentoutua. Juuri sen olen viime vuosina oppinut – ei ole kiire parantua, vaan tärkeintä on kuunnella kehoa ja antaa nopeaa sille aikaa. Nesteytys on myös tärkeää, joten muista juoda paljon, kuten teetä, vettä, mehua ja keittoja.

Kun koko perhe on saatu terveeksi, on hyvä ottaa niksit käyttöön ja jatkaa näitä ennaltaehkäiseviä keinoja. Flunssia ei aina voi välttää, mutta voimme tehokkaasti vaikuttaa siihen, miten nopeasti toivumme ja kuinka sairastamme.

Otetaan syksy vastaan ​​vahvoin mielin!

Tämä syksy on ollut hyvä muistutus siitä, kuinka tärkeät arjen pienet terveysrutiinit ovat. vaikka flunssakausi koettelee, voimme tehdä paljon oman ja perheemme hyvinvoinnin eteen. Käsien pesu, terveellinen ravinto, uni ja ulkoilu ovat riittäviä keinoja pitämään itsemme terveinä.

🍁🍂🤎 Sanna



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti