29. kesäkuuta 2016

Mitäs sillä oikealla ruualla saavutetaankaan?

Kun puhutaan ruuasta ja sen merkityksestä jokapäiväisessä elämässä, niin sanotaan usein, että olet sitä mitä syöt! Ja kyllä se pitää täydellisesti paikkaansa. Olen saanut nyt seurata todelta läheltä, miten pienillä ruokavalio muutoksilla saadaan uskomattomia muutoksia aikaan esimerkiksi diabeteksen hoidossa. Kun syödään miten sattuu ja varsinkin mitä sattuu, on insuliinin menekki ihan uskomaton. Seurailin sivusta erästä diabetestä sairastavaa miestä ja olin kauhuissani, hänen ruokailutottumuksistaan ja käytetystä insuliinin määrästä. Lisäksi riesana oli vielä huomattava ylipaino. Keskustelimme muutamia kertoja asiasta, ja minulle selvisi että aina on toimittu samalla tavalla, syöty, pistetty suuri määrä insuliinia ja korjattu huonoa oloa sitten sokerilla. Painoa oli kertynyt siinä samalla huomattavasti. Aloitimme muutokset hyvin pienistä, siirryimme eineksistä kotiruokaan. Lihapiirakat ja pussi muussit olivat siis historiaa. Lautaselle kasattiin vihreää, hiilihydraatit laskettiin ja ruokailuaikoihin kiinnitettiin huomiota. Eväitä muutettiin pikkuhiljaa, leivän tilalle otettiin ruokaisat salaatit, välipaloiksi keksien tilalle rahkaa ja marjoja sekä pähkinöitä. Pikkuhiljaa pistettävät insuliini määrät alkoivat laskea.


Paino putosi kuin vahingossa siinä sivussa ja olosta tuli virkeä ja freesi :D Kun kysyin muutaman kuukauden päästä, vieläkö karkkia tekee mieli yhtäpaljon, ei kuulema tehnyt. Kun verensokeri pysyy tasaisena kokopäivän, niin turhat napsimiset jää pois. Nyt kun painoa on tippunut n. 15 kiloa, pistettävät insuliini määrät ovat pudonneet kolmannekseen, huomattiin myös alituisten vatsan väänteiden ja polttavien tunteiden hävinneen. Närästys on jäänyt historiaan ja uni on paljon rauhallisempaa kuin ennen. Pienillä asioilla ja hyvillä valinnoilla saadaan aikaan suuria muutoksia ja aina kun kysymys on omasta terveydestä ja omasta elämänlaadusta ei siitä kannata tinkiä!! Tässä oli vaan yksi esimerkki siitä mitä ruualla voi tehdä oman itsensä hyväksi. Meillä on vielä kiloja pudotettavana ja sokeriarvoja voi aina parantaa, mutta jos ihmisen oma ajatus on sellainen ettei mitään ole tarvinnut tehdä asioden eteen, muuta kuin syödä. Niin miettikää miten paljon saadaan aikaan, kun aletaan oikein kunnolla tekemään, ja päästään liikunnan makuun taas :D


Jos puhutaan ruuasta vielä sen verran, miten itellä menee, niin melkein alkaa itkettää!! Juhannuksena on tullut syötyä epäsäännöllisesti, mutta ei välttämättä niinkään huonosti, mutta kuitenkin jäätelöä, jäätelöä ja jäätelöä!! Nestettä, nestettä ja nestettä on kerätty omaan kroppaan todella hyvin, jopa muutaman kilon verran :D Olossaan huomaa sen, että ruokailut ovat olleet mitä sattuu, koska kroppa on nesteinen ja turvoksissa, väsyttää ja tuntuu ettei jaksa tehdä mitään. Nyt on otettu itseään taas niskasta kiinni ja alettu katsoa mitä syön. JA kyllä niin ei juurikaan pitäisi toimia, mutta ei oteta elämää liian vakavasti, vaan nautitaan siitä :D Nyt on pakko lopettaa ja lähteä viemään nuorisoa uimaan, kun ne katsovat minua silmiin nyt jo aika tavalla :D Toivottavasti saitte kiinni ajatuksesta miten ruoka vaikuttaa moneen asiaan joko positiivisesti tai negatiivisesti. Palaan aiheeseen vielä varmasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti