26. huhtikuuta 2019

4 x miten lisäät kasviksia ruokavalioosi


Puoli kiloa päivässä vai puoli kiloa viikossa? Vai kummatkin? Mistä ihmeestä se taas höpöttää? No minäpä selvennän ajatuksiani teille vähän. 

Kansalliset terveyssuositukset kertovat meille, että puoli kiloa kasviksia päivässä olisi hyvä määrä jokaisen suomalaisen syödä. Jos pilkotaan se vielä pienempiin osiin voidaan suositella kourallista kasviksia per ateria. Puoli kiloa täyttyy siis helposti, jos aterioita olisi päivässä viisi tai kuusi. Tällä politiikalla olen usein ajatuksiani asiakkailleni myynyt.
 
No entäs sitten se puoli kiloa viikossa? Puoli kiloa viikossa on hyvä tahti painon pudotuksessa, ja vielä siinäkin niin, että enemmin vähemmän kuin enemmän. Miten nämä kaksi asiaa sitten liittyy toisiinsa? Kasviksilla saadaan helposti kevennettyä päivittäisiä aterioita. Niiden avulla syömiimme ruokiin saadaan kuituja, nesteitä ja ne täyttävät meidän vatsamme tehokkaasti pienille kaloreilla. Eli jos syömme puoli kiloa kasviksia päivässä, olemme huomattavan paljon lähempänä puolen kilon painon pudotusta viikossa. 



Miten se sitten käytännössä onnistuu? 

Muutama hyvä tärppi tulisi tässä nyt: 
  • Jos et ole syönyt lainkaan kasviksia, salaatteja ja ainut hedelmä, jota syöt, on banaani, niin kannattaa aloittaa helpolla. Kurkku, tomaatti tai porkkana ovat monesti sellaisia makuja joista monet pitävät. Aloita siis niistä, muutama tomaattiviipale, kurkun pala tai porkkanraastetta lautasen reunalle tai leivän päälle. Jauhelihakastikkeen sekaan tomaatti niin taas on mennyt puolesta kilosta osa.

  • Jos et millään pysty syömään salaattia, niin hyörytä tai laita uuniin kasviksia. Monesti kuulen sen ettei jaksa pilkkoa. No sittenhän on hyvä ostaa kotimaisia pakaste vihanneksia ja sekin ongelma on poissa. Muista mausteet, eihän ruuan tarvitse olla mautonta. Laita suolaa, pippuria, timjamia tai lorauta päälle vähän hunajaa, niin maut ovat ihan erillaisia.

  • Toinen helposti lähestyttävä tapa on dippaaminen. Jos tykkäät televisiota katsellessa napostella, niin koeta kerran vihannestikkuja. Siihen voi ottaa porkkanaa, kukkakaalia, kurkkua, paprikaa ja vaikka omenanlohkoja. Tee hyvä dippi ja nauti. Varmasti hyvää ja olo sen jälkeen on paljon parempi kuin pussillisen sipsejä. Ja ainahan voi tehdä lehtikaalisipejä, nekin on hyviä.

  • Lasagne on monen lemppariruokaa. Toki aikamoinen rasvapommi kaikkine juustokastikkeineen. Pienellä duunauksella siitäkin saa maistuvan, mutta kevyemmän vaihtamalla jauheliha kanajauhelihaan. Korvaamalla juustokastike ruokakermalla, sekoittamalla jauhelihan sekaan paprikaa ja sipulia sekä laittamalla kesäkurpitsaa osan lasagnelevyjen tilalle ateria kevenee paljon. Näitä samoja muutoksia voit soveltaa moniin eri ruokalajeihin. Pienillä muutoksilla saa paljon hyvää aikaan ja ruoka on silti maukasta. 

Näillä vinkeillä pääset alkuun, maistuvia hetkiä kasvisten parissa juuri sinulle.

XxX Sanna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti